Kopřiva je bylina, která skrývá spoustu blahodárných účinků na naše zdraví, ač je často považována především za plevel, kterého se lze velice složitě zbavit. Využívána je ale také i v dalších oblastech. V dávnějších dobách byla hojně využívána a její pěstování bylo i finančně odměňováno. Kdy bylinku sbírat, jak ji využít a k čemu?
Obsah článku
Výskyt
Kopřiva se vyskytuje ve vlhkých, lužních lesích, křovinách či v příkopech, na opuštěných a zaplevelených plochách.
Sběr
Jako léčivou část kopřivy sbírejte především listy mladých rostlin, a to od počátku jara až do konce května. Avšak ke sběru listů doporučuji použít vhodné rukavice, jelikož tato bylina je známá svou žahavou schopností. Rostlinu je vhodné sbírat pouze v uvedeném období, kdy má nízký obsah dusičnanů. Pokud se rozhodnete nasbírat jmenovanou bylinu, vyhněte se jejímu sběru na skládkách či u silnic, jelikož by bylina obsahovala více chemikálií a nežádoucích látek než těch léčivých.
Uchování
Kopřivy lze uchovávat zejména sušením. K sušení kopřiv použijte síto, na které rozprostřete natrhané lístky. Pozor – bylinu sušte ve stínu, nikoli na přímém slunci! Pokud listy po usušení budou mít černou či hnědou barvu, nejsou vhodně usušeny a nejsou vhodné k jakémukoli dalšímu použití (příprava čaje apod.). Dále můžete listy usušit pomocí sušičky či kuchyňské trouby. Usušené listy kopřiv skladujte v látkových či papírových sáčcích.
Využití a účinky na zdraví
Bylinu lze konzumovat v podobě kopřivového špenátu, vývaru z kopřiv či sirupu. Co se týká využití v oblasti zdravotnictví, kopřiva je hojně využívána k léčbě vysokého krevního tlaku, při léčbě zánětu močových cest a močových kamenů, podporuje hojení ran. Dále se vývar z kopřiv využívá jako jarní detox, kdy pročišťuje krev.
Z kosmetického hlediska se kopřivový odvar využívá k odstranění kožních problémů a při mytí vlasů, kdy je tento odvar používán zejména na mastící se obličej a vlasy.