Jogurtů najdete v obchodech obrovské množství, ale většina z nich obsahuje některá z éček. Proč si nevyrobit jogurt doma, když jeho příprava je tak snadná a dokonce ani nijak zásadně nezatíží váš rozpočet? Navíc budete vědět, co přesně váš jogurt obsahuje a přidáte si do něj všechny ingredience, jenž vám chutnají. Jak na to?
Obsah článku
S jogurtovačem i bez
Pro výrobu jogurtu není podmínkou vlastnit jogurtovač. Jestliže ho nemáte, k výrobě vám postačí hrnec a potravinářský teploměr anebo váš malíček. Postup u výroby jogurtu je vždy stejný, ať k jeho výrobě použijete obyčejný hrnec anebo jogurtovač.
Jogurt k výrobě jogurtu
K výrobě domácího jogurtu budete potřebovat na 1 litr mléka zhruba 4 lžíce kvalitního jogurtu (Choceňský, Holandia…). Mléko můžete použít plnotučné, avšak nic nezkazíte ani polotučným. K dohotovení jogurtu můžete zvolit například kousky ovoce, čokolády, müsli anebo různá semínka či sirupy.
Od vaření po konzumaci
V prvním kroku mléko nalijte do hrnce, přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 5 minut. Do mísy o větších rozměrech, než je hrnec s mlékem, nalijte studenou vodu. Následně do ní hrnec ponořte a kontrolujte teplotu převařeného mléka. Tato by se měla pohybovat okolo 40 °C. Pokud by byla teplota nižší, nedošlo by k namnožení potřebných laktobacilů. Do každé z nahřátých zavařovacích sklenic dejte zhruba 2 lžíce koupeného bílého jogurtu, trochu uvařeného mléka, promíchejte, dolijte zbytek mléka a na závěr důkladně promíchejte. Uzavřené sklenice umístěte do deky, a to alespoň na 4-6 hodin. Jestliže přesáhnete dobu 6 hodin, jogurt může mít kyselou chuť. Po vytažení nechte jogurt vychladnout a až poté jej uložte do lednice. Na samý závěr jej můžete dochutit oblíbeným ovocem či oblíbenou sladkostí dle libosti.
Čistota nade vše
I při výrobě jogurtu je nutno dbát na čistotu. Neolizujte proto žádné kuchyňské náčiní a pokládejte ho vždy na čistou plochu. Sklenice na jogurt před použitím důkladně umyjte a přelijte horkou vodou.