Otužování – prevence před nachlazením i u batolat

Pobyt v přetopeném prostředí neprospívá nikomu, a to ani dětem. A proto větrání v domácnosti a pobyt na čerstvém vzduchu jsou velmi důležitými faktory pro pevné zdraví dospělých i dětí. S tímto také úzce souvisí i otužování. Odkdy je vhodné začít děti otužovat a jak na to? To vám prozradí dnešní článek.

Pozor na zchoulostivění

U novorozenců a miminek do 1 roku věku nelze hovořit o otužování, nýbrž o možnostech co udělat, aby miminko nezchoulostivělo. Jako nejvhodnější věk pro začátek s otužováním se jeví období po dosažení prvního roku života dítěte. Dítě musí být zcela zdravé a otužování musí být přizpůsobeno jeho věku.

Pravidelnost je důležitá

Abyste otužováním batolat dosáhli pozitivního efektu, dbejte na jeho pravidelnost. Je důležité, abyste dítě otužovali každý den. Avšak jestliže dítě onemocní, otužování na pár dní raději přerušte.

Přísun čerstvého chladného vzduchu

Existuje několik způsobů, jak můžete své děti otužovat již od útlého věku. Jedním z nich je právě otužování vzduchem, kterým by se mělo vždy začínat. Když dítě ukládáte ke spánku, otevřete mu okno a oblečte jej pouze do lehkého oblečení. Všeobecně platí, že místnosti, v nichž děti i dospělí pobývají, by neměly být přetopené.

Vzdušná koupel

Pro některé neznámý pojem, pro někoho každodenní zvyk. Jestliže právě dítě přebalujete, nechte jej chvíli nahaté bez pleny i oblečení. Avšak příliš to nepřehánějte. Méně je někdy více. Dítě bude navíc pociťovat volnost, kdy mu pohyb neztěžuje oblečení či dokonce plena.

Ranní otužování vodou

Další z možností je otužování vodou, jenž u dětí nebývá příliš oblíbené. Je nutné, abyste s otužováním začínali pozvolna. Začněte s teplotou vody okolo 34 °C a následně ji postupně snižujte. Po uplynutí zhruba 2 měsíců byste se měli dostat na teplotu vody 20 °C. Jako nejvhodnější část dne pro otužování se jeví ráno.