Rádi se necháváte unášet vůní a chutí exotického ovoce, i když za okny padá sníh? Velké množství ovoce z exotických oblastí se na obchodní pulty dostává právě v zimním období. I karambola nebo také čínská hvězdice vás jistě potěší svou vůni i chutí. A jako bonus vám může nabídnout spoustu vitamínů a léčivých účinků. Jaké pozitiva její konzumace přináší? To se dozvíte v tomto článku.
Obsah článku
Plod hvězdicovitého tvaru
Karambola je jedním méně známým exotickým ovocem, jenž roste na stromě nazývajícím se averrhoa carambola. Její tvar je hvězdicovitý a barva světle zelená až žlutá. Toto exotické ovoce je pěstováno zejména v Izraeli, Kolumbii, Thajsku či Brazílii.
Jídlo, ale i dekorace
Jmenovaný plod se hojně využívá jako ozdoba různých pokrmů. Zdobit může jak poháry a dorty, tak i alkoholické či nealkoholické nápoje. Samotné ovoce je velmi chutné, ale používá se i do ovocných i zeleninových salátů. Jeho chuť je jemně kyselá až sladká. Tato je ovlivněna zralostí plodu. Zda je plod zralý poznáte podle jeho barvy, která by měla být zářivě žlutá. Karambola nemá žádné nejedlé části, takže ji nemusíte ani loupat, pouze ji nakrájejte na plátky.
Pozor na kyselinu šťavelovou
Stejně jako například rebarbora i karambola obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, jenž je nebezpečná především při konzumaci ve vysokém množství.
Karambola ale obsahuje i spoustu látek, které lidské tělo potřebuje. Jimi jsou například vitamín C, B, A, hořčík, vápník, železo, zinek, fosfor či rozpustná vláknina.
Nízký obsah kalorií a podpora imunitního systému
Konzumací karamboly nejen snížíte riziko srdečního infarktu, mrtvice či aterosklerózy, ale také zpomalíte stárnutí buněk, a to díky antioxidantům, které ovoce obsahuje. Dále karambola podporuje trávení, imunitní systém, posílí vaše kosti, pozitivně působí při nadýmání, průjmu i zácpě.